В страната ни има пет радиотелескопа. За съжаление обаче те са учебни и с много малки възможности, т.е. изобщо не могат да засекат сигнал, подобен на този, който СЕТИ засече.

Предполага се, че той идва от съзвездието Херкулес. Възможно ли е обаче този сигнал да е автентичен – от чужда цивилизация, или става дума за нещо друго?

С телескопите наблюдаваме звездите, а с радиотелескопите улавяме техните излъчвания, обяснява д-р Антоанета Антонова, цитирана от bTV. Тя твърди, че е единственият в България работещ радиоастроном.

Антонова разполага с резултатите от изследванията на нейните руски колеги, уловили странния сигнал с радиотелескопа "РАТАН". След обработката и анализа на данните, всъщност става ясно, че това най-вероятно е сигнал, който е със земен произход. Т.е. става дума за интерференция от земни източници, обяснява простичко тя.

Звездата в съзвездието Херкулес, от която идва сигналът, е на 94 светлинни години от Земята. Ако са го изпратили извънземни, значи успяват да живеят върху нажежена звезда – като нашето Слънце, и да разполагат с енергия колкото него, за да излъчат сигнал толкова далече. Ние нямаме никаква идея как трябва да изглежда един сигнал с подобен произход, казва Антонова.

По думите и техниката, с която разполагаме, все още не е достатъчно развита за регистриране на извънземен живот.

Въпреки всички тези факти темата за загадъчния сигнал ще бъде коментирана на международния конгрес по астронавтика през септември.