Вчера се разбра, че фирмата на задържан за нелегален превоз на 65 мигранти край Царево е спечелил обществена поръчка на Гранична полиция за транспорт на незаконно преминали чужденци във вътрешността на страната. Договорът за наемане на автобус за превоз на мигрантите е на стойност близо 200 000 лв. за срок от 1 г. 

34-годишният Григор Тошков Григоров от Сливница е участвал в обществената поръчка чрез фирмата си “Еделвайс 0707”, която след задържането му прехвърлил на баща си. Самият той в момента е под домашен арест.

"След като не са взели мерки, когато е трябвало, не са за тези постове и се надявам в рамките на днешния ден вицепремиерът да постави хора на това място. Ако не, ще ги поставя аз. Освен срам, друго не мога да кажа, работа на министъра е да постави този, който няма да допуска тези, които ги арестуват, след това да участват в обществени поръчки, това звучи като виц", заяви днес Бойко Борисов пред журналисти в Ловеч, цитиран от "Фокус" и Нова телевизия.

По думите му Румяна Бъчварова не може да понесе отговорност за десетките служби в МВР, които взимат заплати това да не се случва. Нейната отговорност била да ги уволни днес.

При тези усилия, които полагаме – и армия, и Гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, заради такова недоглеждане (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и зам.-директорът, всички, които са поставени там, за да не се случва такова нещо”, каза още Борисов.

Той подчерта, че има прекрасни граничари и е казал кои са му направили добро впечатление, когато обикалял границата.

Очаква се да бъдат уволнени шефът на Главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов и един от заместниците му.