"Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма", пише Бойко Борисов.

Той посочва още, че според него последните промени във ВСС "са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите", като отново се намесва неговото име.

Изненадващо представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова беше сменена с Димитър Узунов, близък до съветника на Борисов - Яне Янев, и подозиран за SMS-скандала. 

"Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата", заявява премиерът.

Борисов посочва, че са нужни действия и реформи, а не просто празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система.

Той пише още, че лично ще предложи "да се съгласим за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт".

Това са решения, които са важни за всички, а техният минимум включва:

- Изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в Конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията в прокуратурата.

- Антикорупционния закон.

- Изменение в наказателно процесуалния кодекс: по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайното връщане на делата за доразследване.

- Изменение в наказателния кодекс.

- Изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма.

"Надявам се, че в най-скоро време тези промени ще минат през Министерски съвет, а след това с конкретни срокове ще бъдат внесени и за разглеждането им в парламента, подкрепени от ПГ на ГЕРБ.

Вярвам, че тези промени ще срещнат разбирането и на партньорите ни", пише Борисов във Фейсбук страницата си.