Това заяви вицепремиерът и министър по европейските въпроси и икономическата полититика Томислав Дончев пред БНТ, след като вчера стана ясно, че  LIC33 придобива дялове в БТК ("Виваком"), военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб", втория цифров мултиплекс "Фърст диджитал".

По думите на инвеститора Пиер Луврие, собственик на LIC33, продавачът е получил 1 евро, а компанията се задължава да покрие дълговете на дружествата за общо около 900 млн. евро.

Според Дончев българските и европейските институции ще се произнесат за сделките на компанията LIC33. Правителството също следи много внимателно развитието на случая.

"На пръв поглед говорим за сделка между частни лица и държавата няма работа там, но инвеститорите ще придобият предприятия, които са свързани с националната сигурност. Говорим и за милиардите за КТБ, които трябва да си върнем и да не тежат на българските данъкоплатци. Правителството много внимателно следи какво се случва. Не очаквайте да ви кажа по телевизията какво и как ще се случи", коментира Дончев.

Правителството заяви, че очаква да разбере какъв е произходът на средствата на инвеститора и ще поиска официална информация от компанията.

"На мен може да ми мирише на много работи, но трябва да бъда много внимателен и да не споделям лично мнение. Има много интересни въпроси и много интересни отговори около сделката", заяви Дончев.

По думите му редица институции ще се произнесат за тази сделка.

"Аз съм в деликатната ситуация да не ви кажа всичко, което знам и да внимавам какво говоря. Даже мисля, че казах достатъчно", допълни вицепремиерът.

Дончев заяви, че до момента не е имало контакти между членове на правителството и представители на фирмата-инвеститор и допълни, че в кабинета знаят много за тези хора и то не от вчера.

Квесторите в КТБ обявиха вчера, че БТК няма дългове към КТБ и не е негов актив. По думите им нито една сделка с активи на КТБ не е направена за периода на особения надзор на банката. Другите придобити компании имат дългове към КТБ.