Това каза по време на изслушване пред временната анкетна комисия за ситуацията с КТБ един от квесторите в банката - Станислав Лютов.

"Казвам го със съзнанието, че ако лъжа аз, нося отговорност", заяви Лютов.

КТБ е под особен надзор от 20 юни 2014 г.

Лютов каза още, че някои фирми като БТК дори не са кредитополучатели на КТБ.

Квесторът коментира това по повод на въпрос на депутат относно днешната информация за сделки на фонда LIC33 с фирми, свързани с КТБ.

Днес групата Ел Ай Си 33 (LIC33) обяви, че е купила от Цветан Василев 43% от "БТК" АД, 100% от НУРТС*, по 91% от фирмите от отбранителната промишленост "Дунарит" и "Авионамс", както и компанията за телевизионна телеметрия ГАРБ и дружеството "Фърст Диджитъл".

Според Лютов, нито една от тези фирми не е в активите на КТБ. Някои от тях са имали кредити, но според сделката LIC33 ги купува с техните задължения и би трябвало да ги изплати.

Лютов коментира и заповедта си от 6 януари 2015 г. КТБ да не приема задължения по кредити. Според него системата в банката била такава, че при необслужвани кредити парите автоматично се теглят от налични депозити.

"Ако това станеше, щяхме да нарушим закона и да ощетим ФГВБ", обясни квесторът.

Лютов подчерта, че не са спирали вливането на живи пари в банката. Той се похвали, че от юни досега са събрани над 180 млн. лв. от кредитори.