Копия от документа са изпратени и до министър-председателя Бойко Борисов и парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

От неформалното движение задават 7 въпроса, по които прокуратурата би следвало да извърши проверка.

Според вносителите има редица законови положения, които обосновават позицията, че за краха на една банка отговорност носят както подуправителят, така и висшите управителни органи на БНБ – управител и управителен съвет.

Както знаем, срещу подуправителя Цветан Гунев вече се води разследване и има повдигнато обвинение за престъпление по служба и отговорните институции се опитват да ни убедят, че цялата отговорност се носи от него, защото управление „Банков надзор” било поверено на него“, заявяват от "Протестна мрежа", по чийто сигнал Гунев бе привлечен като обвиняем.

Според активистите схващането, че управителят на БНБ и управитeлният съвет нямат никакви правомощия и функции по отношение на една от основните дейности на БНБ, е правен, институционален и концептуален абсурд. Според тях той обслужва невярната теза, че Искров не носи никаква отговорност за провала на управляваната от него институция да изпълни най-важното си задължение – опазване сигурността и стабилността на банковата система.

От "Протестна мрежа" припомнят в сигнала си, че прокуратура е органът на съдебната власт, който осъществява надзор върху законността и при данни за закононарушения и злоупотреби е длъжна да ги разследва и да привлече всички виновни към наказателна отговорност.

Призоваваме Ви да извършите това, което се следва по закон, както и да отговорите на очакванията на българските граждани всички виновници за разразилия се банков скандал с огромни мащаби да бъдат разкрити и наказателно преследвани с цялата строгост на закона“, обръщат се активистите към Сотир Цацаров.

В края на октомври двайсетина служители на управление "Банков надзор" на БНБ бяха призовани в столичното следствие да дадат показания по разследването за длъжност присвояване на 206 млн. от КТБ.
Сега от "Протестна мрежа" изразяват учудването си, че Иван Искров не е бил разпитан.

255 000 са вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка, съобщи междувременно председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.