Това обявиха пред ИТАР-ТАСС от пресслужбата на ЕК, запитани дали Барозу не възразява администрацията на руския президент да огласи съдържанието на разговора, за да отстрани всички недоразумения, предаде БТА.

Вчера в пресата се появиха твърдения, че в телефонен разговор Путин бил казал на председателя на Европейската комисия: "Ако поискам, мога да превзема Киев за две седмици." Според съобщенията Барозу информирал за това лидерите на ЕС, събрали се през уикенда в Брюксел. 

"Това е много сериозен дипломатически въпрос. Ние го решаваме по дипломатически канали, но не и в печата. Публикувахме в комюнике всичко, което трябваше да кажем по повод телефонния разговор между президента Путин и председателя Барозу в петък", коментираха от ЕК.

Кремъл вече реагира, като съобщи, че думите на Путин са извадени от контекста и имат друг смисъл. По думите на президентския помощник Юрий Ушаков разгласяването на подробности от телефонни разговори на председателя на ЕК е "некоректно и излиза извън рамките на дипломатическата практика".

"Ако това е било направено, според мен това е недостойно за един сериозен политик. Независимо дали тези думи са били казани или не, по мое мнение този цитат е бил изваден от контекста и е имал съвсем друг смисъл", подчерта Ушаков.

Постоянният представител на Москва в ЕС Владимир Чижов отбеляза вчера в писмо до председателя на ЕК, че руската президентска администрация разполага и с писмен запис, и с аудиозапис на разговора и е "готова да публикува съдържанието, за да отстрани всички недоразумения".

"Някои медии, включително италианският в. "Република", поместват коментари (. . .), според които Вие уж сте споделили съдържанието на разговора с някои Ваши колеги от ЕС и по-специално сте приписали на руския президент думи, явно извадени от контекста. Убеден съм, че разгласяването на поверителни разговори от това ниво излиза далеч извън рамките на общоприетата дипломатическа практика ", пише Чижов.

Европа с нови санкции, засега остават тайна

Междувременно страните от Европейския съюз се договориха за нови санкции срещу Русия чрез писмена процедура на равнище постоянни представители, съобщи говорителката на Европейската комисия Пиа Аренкилде, цитирана от ИТАР-ТАСС. ЕК ще представи през деня на Съвета на ЕС предложените наказателни мерки. Съдържанието на новите санкции няма да бъде разкрито днес, уточни обаче Аренкилде.

Говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън Мая Кочиянчич отбеляза, че ЕК ще вземе предвид последните резултати от преговорите между президентите на Русия и Украйна при взимането на решение за санкциите, но очаква допълнителна информация.

По-рано Петро Порошенко обяви пълно прекратяване на огъня в Донбас след разговор по телефона с Владимир Путин. Двамата са обсъдили най-належащите стъпки за прекратяване на кръвопролитията в Източна Украйна, съобщиха от Кремъл.
Това бе изтълкувано като своеобразно примирие, но от Москва побързаха да обявят, че не могат да участват в такова, тъй като не са страна в конфликта.