Двамата са обсъдили най-належащите стъпки за спиране на кръвопролитията в Източна Украйна, съобщиха и от Кремъл.

Москва не разкри подробности за разговора между двамата лидери, но от думите на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков стана ясно, че гледните точки на Путин и Порошенко относно възможните пътища за изход от украинската криза в значителна степен съвпадат, предаде БНР.

"По време на днешния телефонен разговор действително Путин и Порошенко обмениха мнения и до голяма степен се съгласиха за стъпките, които ще допринесат за по-бързото прекратяване на огъня между украинските военни и опълченците в югоизточната част на страната", уточни говорителят пред ИТАР-ТАСС.

След като се появиха информации, че по този начин двамата президенти са постигнали примирие, от Кремъл излязоха с уточнение, че те действително са обсъдили мерки, които биха били благоприятни за примирие, но Русия не може да договаря конкретно такова, защото не е страна участничка в конфликта.

От своя страна пресслужбата на украинския президент посочи, че двамата президенти са се договорили за режима на прекратяване на огъня в Донецкия басейн. Постигнато е споразумение за стъпките, които ще помогнат за установяване на мир.

По-рано обаче пресслужбата публикува съобщение, в което се казва, че „в резултат на разговора е постигнато споразумение за "режим за прекратяване на огъня в Донбас", като е било постигнато взаимно разбирателство относно пътищата, които ще спомогнат за установяването на мира.

Междувременно опълченците са си върнали контрола над донецкото летище, което дълго време удържаха украинските военни, са съобщили очевидци, цитирани от ИТАР-ТАСС и "Фокус". Този район се явява ключов за украинците, защото им позволява да обстрелват Донецк от там. Боевете за летището са едни от най-кръвопролитните за целия конфликт.
По информация на опълченците, щурмът на летището е продължил цяла нощ. 

По-късно украинският премиер Арсений Яценюк окачестви днес Русия като "терористична държава". По време на предавано по телевизията заседание на правителството той заяви:

"Русия е терористична държава, тя е агресивна държава и ще понесе отговорност по международните закони".

Относно НАТО той повтори становището си от миналата седмица, че "най-правилното решение би било Украйна да бъде приета".

Днес бе съобщено, че изчезналият фотожурналист на "Русия днес" Андрей Стенин е бил убит в Украйна преди месец.

АНКЕТА: Страна ли е Русия в украинския конфликт, според вас?