Изследването е проведено в периода 20-24 март 2014 г.

В момента ГЕРБ има 17,5% подкрепа, а БСП - 15,2%. Трета политическа сила е ДПС с 6,9 на сто одобрения.

За пореден месец партията на Бойко Борисов запазва преднина пред левицата, като дори успява да отбележи лек ръст. След началния спад, който социалистите претърпяха с реанимирането на АБВ, сега подкрепата им остава без промяна, коментират от "Алфа Рисърч".

Реформаторският блок и "България без цензура"/ВМРО са с изравнени сили - съответно с по 5,1 и 5,2%.

АБВ събира 4 на сто подкрепа.

 И двете формации, които влязоха с летящ старт в началото на 2014-та - АБВ и „България без цензура“, имат отлив през март. По-силно изразен е той при движението на бившия президент Първанов (от 6.1% на 4%) и по-слабо – при партията на Николай Бареков (от 5.5% на 5.2%), отбелязват още социолозите.

Националистическият вот продължава да бъде разделен между НФСБ (3.6%) и Атака (2%).

"Основната изборна интрига на последните месеци е как ще се развие заявката на няколко нови политически формации да спечелят вота на около 60-те процента недоволни от настоящото управление. Имайки предвид данните от вече три поредни проучвания, може с голяма доза сигурност да се твърди, че нито един от новите субекти няма да успее да се превърне в електорален феномен, каквито наблюдавахме в близкото минало", обобщават от социологическата агенция.

Доверието към правителството и парламента остава критично ниско - съответно 19% и 8%. Същото важи и за оценките за развитието на страната през последната година.

Данните отчитат още нарастване на поляризацията в отношението към президента. Росен Плевнелиев получава одобрението на 27%, срещу 37% критични оценки.