Първанов остро разкритикува премиера Бойко Борисов и определи като негов личен провал смяната на министри в здравеопазването, министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Като главна цел на БСП кандидатът за лидерското място в партията посочи спечелването на парламентарните избори догодина, с основен противник партия ГЕРБ, с която, заедно с "Атака" и РЗС, изключи възможността червените да влязат в коалиция.
Ако Георги Първанов стане лидер на БСП, той ще обърне партията към ГЕРБ, каза преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев.

Ще бъдем отворени към всички други партии, с които имаме идейна съвместимост, коментира бившият президент. Той успокои кърджалийския актив, че въпреки конфронтациите в медиите между него и другия кандидат за лидерското място в БСП Сергей Станишев, до разцепление в партията няма да се стигне.

По време на срещата обаче Първанов се обиди на предложение, което дойде от местни социалисти. Те поискаха той да се оттегли от битката за лидерския пост, за да бъде избран Станишев, и да стане почетен председател или министър-председател в сянка, предаде Дарик радио. Така ще се запази единството в партията, както и двамата, които могат да и бъдат безкрайно полезни в крайната цел - спечелването на парламентарните избори през 2013 година, мотивираха се активистите от Кърджали.

"Не приемам почетна длъжност, това е несериозно, дори би ми  обидило", отвърна обаче Първанов, напомняйки за успехите на БСП в едни от най-трудните години от съществуването й в периода 1997-2001 година, когато самият той беше неин лидер преди да бъде избран за президент.