Двойно по-високи наказания постанови Варненският апелативен съд на двама подсъдими за грабеж на възрастен човек в Кубрат, съобщиха от съдебната институция.

Вместо определените от първата инстанция за Дечо А. четири години, той ще бъде лишен от свобода осем години. Размерът на санкцията на Ибрям А. нараства от три години и четири месеца на шест години и осем месеца.

Двамата извършили престъплението като употребили сила и заплахи, при условията на опасен рецидив. Според обвинителния акт, Дечо е действал при продължавано престъпление, като отнел 5500 лева. Ибрям пък участвал в присвояването на 1500 лева.

Двамата приятели са чести съизвършители на престъпления против собствеността - осъждани са за пет такива съвместни деяния, имат и множество други присъди. Това показва трайните им престъпни навици и възприемането на посегателствата срещу чуждо имущество като нормално средство за издръжка, посочват от съда.

Магистратите отчитат, че социално-възпитателната работа в местата за лишаване от свобода не е дала достатъчен резултат. Затова въззивният състав счита, че с по-продължителна изолация и целенасочена работа ще се постигнат целите на закона.

Решението подлежи на касационен контрол от ВКС.