23 плажа по нашето Черноморие ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги този сезон. В северните курорти няма да има нулеви цени, но те ще са по-ниски в сравнение с миналата година.

В Златни пясъци цените на шезлонгите и чадърите ще бъдат със 70% по-ниски. За плажни принадлежности ще се плаща по 2 лв.

Най-евтино по Северното Черноморие ще бъде в Албена, където плажните принадлежности ще са по 1 лв., в Балчик по 1,5 лв., в Каварна - 2,5 лв., в Кранево по 3 лв., а във Варна и курорта Св. Константин и Елена те ще бъдат по 5 лева за шезлонг и 4 лв. за чадър.

Представителят на концесионерите в Златни пясъци заяви пред БНТ, че са готови да се съобразят с всяка наредба и очакват сезона да е добър. Плажните принадлежности в Златни пясъци ще са разположени на не по-малко от 20 кв. м. Ще има достатъчно свободно място и за хората, които не искат да ги ползват.

Сред плажовете с безплатни плажни принадлежности по Южното Черноморие са централните плажове на Бургас, Лозенец и Приморско, както и Дюни, Каваци, Шкорпиловци. Предстои Министерството на туризма да публикува списък с цените на чадърите и шезлонгите на всички плажове.

Срокът за предложения за намаляване на цените на чадъри и шезлонги изтече на 25 май. Концесионерите и наемателите на плажовете ще бъдат компенсирани за по-ниските приходи. "Ако концесионерите са предложили намаление с 50%, ние ще намалим с 50% наемното или концесионното възнаграждение. Тези, които вече са платили, възнаграждението ще бъде прехвърлено за догодина", каза министър Николина Ангелкова.