Трима крадци на употребявани акумулатори влизат в затвора, а жена, сочена за техен помагач получи присъда "лишаване от свобода" за срок от 2 години, чието изтърпяване се отлага с 4 години изпитателен срок, реши Окръжният съд в Търговище. 

Четиримата били предадени на съда от Окръжната прокуратура в града за извършено от тях длъжностно присвояване в големи размери в периода от 2017 г. до февруари 2019 г. 

Отначало участвали само подсъдимите М. С. на 33 г. и жена му К. А на 31 г. През декември 2017 г. към незаконните действия се присъединили и 30-годишният И. С. и 38-годишният Б. А., които били колеги на първоначално замесения. Тримата работели в магазин за нови и стари акумулатори.

Те използвали в своя изгода факта, че след въведена търговска практика в обекта, за всеки върнат стар акумулатор клиентите получавали голяма отстъпка при закупуване на нов. Това стимулирало купувачите да предават старите си акумулатори, които ставали част от имуществото на фирмата и били предназначени за скрап. Така на склад в търговския обект се съхранявало голямо количество стари акумулатори. 

Подсъдимите действали през нощта. Те се възползвали от служебните си задължения и си гарантирали необезпокояван достъп до търговското помещение извън работното време. Товарели стари акумулатори и ги предавали в пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Общата стойност на присвоените чужди вещи била 137 420,77 лева. 

"33-годишният М. С. ще търпи наказание 5 години "лишаване от свобода" при общ режим. Колегите му И. С. и Б. А. ще бъдат лишени от свобода за срок от 4 години при общ режим на изтърпяване на присъдата. 31-годишната жена, която помогнала за реализиране на престъпната дейност на мъжа, с когото съжителствала, ще търпи наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 години, чието изтърпяване се отлага с 4 години изпитателен срок. 

Четиримата бяха лишени и от права да заемат материално-отчетна длъжност за срок от четири до седем години.

В 15-дневен срок решението на Окръжния съд подлежи на протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.