Окръжният съд в Русе наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 43-годишния украински гражданин Ш. Т., издирван от германските власти. Това съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.

По делото е приложена Европейска заповед за арест, издадена от Районния съд в град Билефелд, Германия, във връзка с провеждане на наказателно производство срещу Р. С., роден на същата дата в Украйна като Ш. Т. В заповедта се иска лицето да бъде задържано и предадено с цел наказателно преследване за извършени кражби.

Според експертна справка на Гранична полиция лицето Р. С. и това, което се е явило за проверка на ГКПП "Дунав мост" на 1 юни с валиден украински паспорт - Ш. Т., са един и същ човек. Мъжът е издирван за опит за тежка кражба и три кражби от тежък тип, извършени от организирана престъпна група, което според закона в Германия се наказва с лишаване от свобода за срок от 15 години.

Съдът прецени, че искането на Окръжната прокуратура в Русе за задържането на украинеца е съобразено с изискването на Закона за екстрадицията, както и че Европейската заповед за арест е валидна. Определението, с което е взета мярката за неотклонение, може да се обжалва или протестира в тридневен срок.