По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът взе постоянна мярка "Задържане под стража" спрямо Евгени Коцев на 48 години, който е заловен за втори път да упражнявал лекарската професия без правоспособност. 

Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че през периода от месец септември 2018 г. до 03.06.2019 г. в Стара Загора, в условията на продължавано престъпление упражнявал професията на лекар, без да притежава за това съответната правоспособност, като деянието е извършено в условията на повторност.

В хода на образуваното срещу Евгени Коцев производство е установено, че живее в кв."Лозенец" в града. Същият бил завършил висше образование за медицински специалист, но към момента бил безработен. За да си осигурява доходи Евгени Коцев започнал да практикува професията на общо практикуващ лекар, като обособил помещение като лекарски кабинет, в което приемал болни пациенти, предписвал и назначавал лечение, издавал съответни медицински документи.

Коцев е многократно осъждан за престъпления от общ характер, като са му налагани различни по вид и размер наказания, в това число и ефективно "лишаване от свобода". Обвиняемият е бил осъждан за извършени от него престъпления през 2009 г. и през 2011 г.

Районният съд е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Коцев е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Коцев мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд - Стара Загора.

Dir.bg припомня, че Коцев е лекувал предимно роми, бе установено, че в продължителен период от време е извършвал медицински прегледи, манипулации и дори визити по домовете на стотици "пациенти", без да притежава необходимата правоспособност и квалификация

През 2011 година възрастен старозагорец, който също го е посещавал, почина. Тогава при постъпването на болния в Центъра за спешна помощ, синът на болния заявил, че баща му е бил лекуван от лекар, който имал частен кабинет в старозагорския кв. "Лозенец". При извършената проверка на място е установено, че Коцев бил санитар в Университетската болница в Стара Загора, но се представял за лекар в ромската махала.