Пловдивският апелативен съд увеличи с 2 години присъдата на 26-годишния Мехмед Хасан, подсъдим за изключително жестокото убийство на 7-годишната си първа братовчедка Дамла Муса в Момчилград. Така младият мъж ще лежи 25 вместо 23 години. 

Тялото на първокласничката бе намерено на 17 декември 2017 г. около 7.30 ч. в семейното жилище в Момчилград от майка й Садет, която се връщала от нощна смяна във фабрика край Кърджали. Дамла е била сама в апартамента, тъй като баща й работи в Белгия, брат й в Истанбул, а бабата била заминала в Турция при болни близки. Момиченцето бе удушено, а главичката му - обвита с тиксо.

В Окръжния съд в Кърджали делото се гледа по съкратената процедура, след като обвиняемият призна всички факти и обстоятелства по обвинителния акт. По този начин присъдата бе редуцирана с една трета и Мехмед Хасан бе осъден на 23 години затвор.

Той обаче обжалва наказанието си пред апелативните магистрати в Пловдив. 

Според въззивната инстанция увеличеното и наложено най-тежко общо наказание от 25 години "лишаване от свобода" отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на деянието и на много високата степен на обществена опасност на самия деец, съобщиха от съда.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство магистратите приемат, че момиченцето било силно привързано към подсъдимия и изпитвало към него обич. Родителите й също се намирали в близки роднински отношения с младия мъж, имали му доверие, с което той злоупотребил по недопустим начин, проявявайки бездушие към малолетното момиченце.

Мехмед Хасан е осъден да изплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на убитото дето и 100 000 лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.