Окръжният съд в Благоевград наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на 24-годишния студент по информационни технологии Илия Априлов, който уби по особено жесток начин родителите си, а след това подпали семейното жилище в благоевградския квартал "Ален мак". 

Младият мъж е обвиняем за две престъпления - умишленото убийството на 60-годишния си баща Васил и 53-годишната си майка Бистра и за противозаконно отнемане на моторно превозно средство. За двойното убийство предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Жестокото престъпление бе извършено вчера. Минути преди 1 часа на тел. 112 е подаден сигнал за  възникнал пожар в жилище в ж.к. „Ален мак“. При пристигане на място пожарникарите намерили вратата на апартамента отворена. При потушаването на огъня са били открити телата на двама души - Васил и Бистра Априлови. При огледа по главите на жертвите са открити множество наранявания.

В апартамента е бил открит и теслата, с която най-вероятно студентът е убил родителите си. Огнеборците са установили, че пожарът започнал от няколко огнища. Няколко часа по-късно, около 04,00 часа, е постъпила информация за самостоятелно катастрофирал микробус в района на Кресненското дефиле. Превозното средство е било управлявано от сина на убитите – 24-годишният Илия Априлов. Установено е, че бусът е откраднат от ж.к „Струмско“.

Днес Илия Априлов бе доведен в съдебна зала с оковани с белезници ръце и крака и под засилен полицейски конвой. Младежът, който е третокурсник в Югозападния университет "Неофит Рилски", каза пред магистратите, че няма адвокат, затова му бе назначен служебен защитник - Мария Георгиева.

Той изрази съжаление, но заяви, че не знае какво му се е случило и помоли съдията за втори шанс. По думите на Априлов, той се страхувал от затвора.

"Всичко започна с едни хапчета, антибиотици, които ми предписаха на 23 септември, понеже се почувствах зле, докато бях в болница с баща ми, който получи инсулт", сподели Илия.

Адвокат Георгиева поиска от съда обвиняемият да бъде прегледан от психиатър, който да установи дали е разбира действията си, т.е дали е вменяем, но съдията не се съгласи, като обясни, че такава експертиза предстои да бъде направена в хода на разследването. 

Съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.