Синът на бившия международен футболен съдия Антон Генов е бил разследван година и половина за това, че е държал наркотични вещества, съобщи "24 часа".

29-годишният бизнесмен Симеон Генов дори е арестуван и обвинен заедно със съпругата си Габриела, но преди месец делото срещу тях е прекратено. Случаят е куриозен, защото става дума за продукти от индустриален коноп.

Симеон Генов се занимава легално с отглеждане на културата. Освен това е член на Управителния съвет на Българската асоциация на конопената индустрия.

През 2019 г. една от фирмите на Симеон Генов сключва договор с дружество от Словакия за доставка на козметика и чай от марихуана, които да продава на пазара у нас. Производителят има сертификат, а дружеството на Симеон Генов е с лиценз от Българската агенция за безопасност на храните, чийто софийски офис се ръководеше от баща му Антон Генов.

Пратката пристига с куриер на 18 март 2019 г. Служителите обаче се усъмнили в продуктите и подали сигнал в полицията. Кашоните с кремове, чайове, капки и пасти са иззети и изпратени за анализ в Националния институт по криминалистика и криминология, а получателите Симеон Генов и Габриела са задържани.

За продажба в търговската мрежа са разрешени всички продукти, които са с до 0,2% от активното вещество на конопа. Анализът на част от продуктите с марката Be Hempty обаче показал, че тетрахидроканабинолът в тях е над тази стойност и стига до 0,6%, което вече ги прави наркотични вещества според закона.

С тази стойност на активното вещество например се оказала пастата CBD, а капките Unicanna били със съдържание 0,4%. Генов и съпругата му са освободени от ареста с парични гаранции.

Разследването на прокуратурата показва, че те няма как да са знаели, че продуктите са с високи стойности на активно вещество, което ги прави дрога, и делото е прекратено, а обвиненията срещу тях - свалени.