Семейството на убития през 2007 г. Андрей Монов ще внесе жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора. Това обяви бащата Христо Монов тази сутрин пред bTV.

По думите му пускането на осъдения за убийството на сина му е станало в нарушение на закона.

"Двама от членовете на този съдийски състав се покриха с позор за цял живот, който ще носят и семействата, и децата им, защото те не просто постановиха един акт, който е срам за българското национално самочувствие, но и нарушиха закона. Както постановява чл. 32 от НПК, това решение е противозаконно и те затова са го кръстили "определение". На първа инстанция може да има определение, което може да бъде жалено на втора инстанция. Именно, за да няма възможност това нещо да бъде обжалвано. Тъй като са нарушили закона, с отваряне на деловодството на главната прокуратура, съпругата ми ще внесе жалба за възобновяване на делото", каза Монов.

Надеждата му е, че след като определението бъде спряно, Полфрийман ще се върне зад решетките. Монов определи австралиеца като социопат, който не може да бъде поправен и не е безопасен.

И посочи и хората, отговорни за предсрочното освобождаване на австралиеца.

"Хора като Калин Калпакчиев и Весислава Иванова нямат място в този съд. Да правят какво искат, но не там. Вярвам в българския закон, който беше тотално погазен, поруган и институциите, от които зависи е вземат цялото решение", каза още бащата и поиска тяхната оставка, защото е убеден, че са неморални хора, а мотивите им били смешни.

"Душите са им мръсни, тези двамата са лош материал", добави той.

По думите му разбрал за решението на съда от журналист и се оказало, че то е взето три дни по-рано.

"Тайничко всичко става, мръсниците така действат, за да може през това време да дойдат екипи от Австралия и да вземеме "булката" от затвора, само цигански оркестър липсваше, само че черна котка им мина пътя, а в 9 часа още по-черна котка ще им мине пътя (тогава ще бъде внесена жалбата в прокуратурата - б.р.)", каза Монов.

Той подчерта, че Полфрийман не е заплатил кръвнина на семейството, въпреки че съдът е определил такава. И добави, че той е социопат, който няма как да се поправи.

Монов отрече синът му и негови приятели да са нападнали мъж от ромски произход, когото Полфрийман защитил и при спречкването извадил нож, каквато твърди защитата. Заяви и, че не е вярно, че синът му е един от младежите, които се виждат на кадър от видео, показан от адвокат Калин Ангелов - Андрей Монов никога не бил имал бели маратонки.

"Това, че имало някакви цигани го измислиха две ваши колежки в един парцал, който, слава Богу, вече не съществува - "Нощен труд", и той беше разиграван доста умело от "Българския Хелзинкски комитет" и първия адвокат на Полфрийман. Всички, които се подиграваха с паметта на сина ми, по някакъв начин получиха възмездие. Тези, които бяха пуснали една гнусна карикутара за българското правосъдие в "Шарли ебдо", са двамата първи застреляни,  а пък този адвокат, който се гавреше  с паметта на сина ми, разбирам, че преди два месеца и той се е преселил в по-добия свят. Така че имам надежда - че Създателят бди над паметта на сина ми", каза бившият депутат от  БСП. 

Той обвини председателя на БХК Красимир Кънев, че ръководи печатница за пари, с която се издържа - тя прибирала парите от правозащитни дела срещу България и ги използавла за офиси и пътувания.

А междувременно вълната от недоволство сред обществото не стихва. На 26 септември от 18 ч. на пл. "България" в София ще се проведе митинг срещу освобождаването на Джок Полфрийман.

"Елате всички, ние си искаме нашата България, искаме да бъдем освободени от такива неморални хора", призова Христо Монов по повод съдиите.