Адвокатът на освободения предсрочно от затвора австралиец Джок Полфрийман публикува във Фейсбук кадър от видеозапис от вечерта на убийството на Андрей Монов. На него се вижда как младежът и негови приятели гонят някого. Става дума за мъжа от ромски произход, когото Полфрийман се е опитал да защити, а след това сам е бил нападнат от групата, твърди Калин Ангелов.

Eто какво точно написа адвокатът в профила си във Фейсбук: 

"Много хора ме питаха, как мога да защитавам "хладнокръвен убиец" като Полфрийман. Нека отговоря и по този въпрос, който е напълно отделен от въпроса за неговото УПО:

След като се запознах с материалите по делото, установих, че обществената оценка (хладнокръвен убиец) не отговаря на истината.

През онази трагична нощ Джок Полфрийман не е нападнал с намерение да убие 16 нищо неподозиращи младежи, с единствената цел да покаже на българското общество колко не го уважава (в какъвто смисъл е обвинението и присъдата му). Преди намесата на му, 13 от тези младежи нападат двама случайни минувача, като основно се съсредоточават върху един от тях (на картинката е червеното кръгче). Настигат го около входа на метрото при Булбанк, където го повалят на земята и започват да ритат и бият. Именно в негова защита се намесва Полфрийман.Интересно е че никой от групата по-късно не казва за това преследване.

Снимка: Официален профил във Фейсбук на Kalin Angelov

То обаче е заснето от видеонаблюдението, но файлът с него е напълно игнориран от съда; видео-техническата експертиза не вижда това преследване; Не ѝ е зададен въпроса за движението на Андрей Монов и на Джок Полфпийман, за движението на другите момчета; самият файл не е даден на защитата, за да се запознае задълбочено с него. Защитата го е гледала за първи и единствен път едва в съдебната зала - на малък лаптоп, пред който са се сбутали и защита и прокуратура и граждански ищци.

Трудно е да се ориентираш от едно гледане.

Аз обаче съм го гледал поне стотина пъти, идентифицирал съм и Полфрийман и Монов и някои други. Андрей Монов е момчето в синьото кръгче, а момчето в зеленото това, което започва целия конфликт.

Откакто го гледах и изследвах за мен е без съмнение, че Джок Полфрийман действа в условията на неизбежна самоотбрана и че ние държахме затворен един невинен човек".

В коментарите под публикацията той допълва:

"Ей, богу, ако видиш как преди намушкването има около 2 минути бой сам срещу 13, които го замерят с камъни и, че самото то се случва след като Полфриийман започва да се оттегля и те тръгват да го преследват, започващ да се питаш много въпроси".