Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе разпитан в Софийската градска прокуратура по делото "Барселонагейт", а след това и във Върховната касационна прокуратура по сигнал за гражданското сдружение БОЕЦ за злоупотреба и корупция, но и след двата разпита бившият премиер отказа да говори пред журналистите.

"Адвокатът каза да не коментирам. Благодаря на хората за съпричастността. Сега отиваме на другия разпит", лаконичен бе Борисов на излизане от СГП. Той бе придружен от адвоката си Менко Менков.

Всички снимки вижте тук

Днес Борисов бе призован на разпит от две различни прокуратури в един и същи час, но на различни места. Освен пред градските прокурори той бе получил призовка да даде показания в 10 часа и във Върховната касационна прокуратура.

"Обадил съм се на прокурорите от ВКП, сега отиваме и в Съдебната палата. Няма нищо притеснително, г-н Борисов бе разпитан като свидетел. Въпросите са същите и като преди две години, когато беше разпитван. Няма нищо ново и никакво притеснение, просто някаква рутинни процедура", обясни Менков.

Вторият разпит приключи около 12.30 часа. След него Борисов отново отказа коментар.

Бившият премиер влезе с автомобил на НСО в паркинга на СГП на ул. "Черковна", без да се спира за коментар пред очакващите го журналисти. 

Пред сградата обаче се бяха събрали около 200 симпатизанти на ГЕРБ, както и представители на ръководството на ГЕРБ и знакови фигури от партията, сред които шефът на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, председателят на парламентарната група ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и Деница Сачева, Теменужка Петкова, Вежди Рашидов, Тома Биков, Делян Добрев, Лъчезар Иванов, Костадин Ангелов и др.

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обясни пред журналистите, че са пред градската прокуратура, за да подкрепят лидера си.

"Не разбираме защо за пореден път се притоплят очевидни спекулации, за да създават шум в системата точно в момент, когато се подготвя правителство. В един и същи ден и час Борисов е повикан на две различни места. Единственото, което знаем е, че това са опити да се осуети съдебната реформа и съставянето на кабинет. Очевидно има сили, които искат това. Самото ни присъствие е знак, че ние няма да се огънем и ще продължим", добави Митов.

Снимка: Bulphoto

По думите на другия заместник-председател на партията Томислав Дончев от ГЕРБ ще продължат да изразяват подкрепата си за своя лидер по всякакъв начин.

Снимка: Bulphoto

След краткото изявление от адвокат Менков, лидерът на ГЕРБ се обърна към депутатите от своята парламентарна група с думите: "Вие отивайте в парламента да вършите работа". 

Снимка: Bulphoto

Другата призовка, получена от лидера на ГЕРБ, е от Върховната касационна прокуратура по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ. В него има твърдения за корупция и злоупотреба с власт. 

За двете призовки съобщи самият Борисов на брифинг в началото на седмица. Тогава той заяви, че е призован на разпит в един същ ден и час на две различни места. "В бързината са ми изпратили две призовки по едно и също време. На 2 различни места в един и същи ден! Казвам го, за да се шегувам, но това е факт. Ако не отида на едното, какво ще кажат: "Не се е явил, трябва да го арестуват" или как. И това има ли някакво значение? Ще ви направи ли по-слаби, по-колебливи?", заяви Борисов.