Висшият съдебен съвет (ВСС) прие редовността и допустимостта на предложението за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев заради тежко нарушаване на служебните задължения. То беше подкрепено с 14 гласа "за" и четири "против", като обвинител Nº1 не участва в гласуването. Това означава, че процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на Гешев е открита. Обсъждането по същество и гласуването, според вътрешните правила на кадровиците, трябва да бъде в 7-дневен срок.

Предложението бе внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев.

Главният прокурор поиска закрито заседание, но по-късно оттегли предложението си.  

В началото на заседанието Калина Чапкънова поиска да бъде обсъдена декларацията на шестимата, искащи отстраняването на Гешев.

"Тук е трибуната, на която може да се чуе гласът на истината и да се разбере какви репресивни действия с полузаконни действия се предприемат срещу тези, които искахме отстраняване. Целта е да бъдем демотивирани", каза Чапкънова

В рамките на заседанието стана ясно, че Гешев ще бъде представляван от адвокат Радостина Томова.

Главният прокурор поиска отвод на шестимата, внесли предложението за отстраняването му. Той посочи, че ако те не го направят, е добре специална комисия да се произнесе. Те нямат морално право да участват в тази процедура, каза Гешев.

"Определени лица се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза и ще направя всичко възможно това да не се случи. Беше направен опит да бъда заплашен със запис, за да си подам оставката. Този запис не е правен от мен и това казах в рамите на проверка за търговия с влияние и корупция във ВКП", посочи още главният прокурор.

По думите му това е изолиран кръг от хора, които може би изпълняват други цели, които противоречат на интересите на съдебната власт, върховенството на закона и правовата държава.

В крайна сметка отводи не бяха направени. 

Пред журналисти по-рано правосъдният министър Крум Зарков коментира, че във ВСС трябва да се решават проблемите, "но не чрез пресконференции, не чрез записи, чатове или недомлъвки, а да се разкрие какво се е случило и какви да бъдат решенията". 

Главният прокурор Иван Гешев и служебният правосъден министър Крум Зарков

Снимка: БТА

Точка втора от заседанието е изслушване от Пленума на Висшия съдебен съвет на главния прокурор и неговия заместник Борислав Сарафов по повод сигнала, който директорът на НСлС подаде - че Гешев е направил незаконен запис на разговор между него и члена на ВСС Йордан Стоев. Поканени за изслушване са и заместници на Гешев.