Декларация на БСП, посветена на "Барселонагейт", предизвика скандал в парламента и скара депутатите.

В декларация от трибуната Явор Божанков каза, че "наследството на Борисов продължава да тегне" и че скандалът около т. нар. "Барселонагейт" така и не е станал обект на българската прокуратура. 

"Не стана обект на внимание от страна на българското държавно обвинение или от страна на бившите управляващи в лицето на ГЕРБ, които омаловажиха скандала като медийни изрезки. Самият Борисов заяви, че той няма, не е имал и няма да има къща в Барселона. Но медийните изрезки в Европа сезираха компетентните органи и те проведоха разследване. Медийните изрезки се оказаха със стойност за чуждите органи. Този отговор две години не може да бъде открит от българските разследващи в лицето на прокуратурата", прочете в декларацията Божанков.

"Никой не е казал, че Борисов има къща в Барселона, мис Бикини има къща в Барселона", изтъкна Божанков и зададе важния, според него въпрос, кой е купил къщата ѝ там. "Всички видели пачките и златото в спалнята на бившия премиер, но Гешев останал сляп", възмути се социалистът. Според него истината ще излезе наяве "дори и след години борба". 

Тома Биков от ГЕРБ предложи в националния ни календар да има официално ден на "Барселонагейт".  

"Да направите Елена Йончева някакъв такъв шеф на тая трупа, да излиза и да изпълнява този народен ритуал, да взима там някакви вестници, да ги показва. Г-н Божанков, ако иска, може да бъде част от тази представителна група, която да излиза да държи реч по тази тема, на, да кажем, 20 февруари. Тази работа е много смешна и всяко подобно изказване ще ви носи щети", коментира депутатът от ГЕРБ.

Биков критикува управляващите и че два месеца нищо не правели, освен анализи, а парламентът се занимавал с глупости, "вместо с нещата, които са ни пред очите - рязкото обедняване и кризите".

"Няма да стане така тази работа, достатъчно дълго време търпим подобни компромати и атаки срещу нас, няма да има политически диалог в тази зала, докато продължавате по този начин", коментира още Биков. "Занимавате се само с глупости. Вашата мечта да управлявате се сбъдна, така че вземете се в ръце и започнете да управлявате", призова депутатът от ГЕРБ. По думите му управляващите нямали идея какво правят, учели се, но не можели да се научат. 

Последва реплика на Антоанета Цонева от "Демократична България": "Твърде много ще се натовари празничният календар. Аз ви предлагам, колеги, да направите нещо друго - просто да се опитате да канонизирате Светата главна прокуратура, която дава чадъра на вашия бос".

В момента депутатите разглеждат промените в Закона за водите. Управляващите и опозицията спорят за прехвърлянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите. От ГЕРБ-СДС и "Възраждане" отправиха критика, че промяната е отпаднала от преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за 2022 г. и е внесено неочаквано през този закон. 

Преди това депутатите прекратиха възможността за получаване на българско гражданство срещу инвестиции, като приеха на първо четене предложенията за промени на Министерски съвет.