Висшият съдебен съвет няма да изслушва заместници на главния прокурор Иван Гешев по сигнала на Борислав Сарафов. Против изслушването бяха 13 души, а "за" само четирима.

Причината бе, че съдебните кадровици не успяха да намерят процедура, по която да го направят. "За" бяха Олга Керелска, Атанаска Дишева, шефката на ВКС Галина Захарова и Цветинка Пашкунова. Керелска поиска да чуят записа, но и това предложение бе отхвърлено.

В сигнала, който Сарафов подаде, се сочи, че пред него и още шестима прокурори Гешев е пуснал запис на свой разговор с члена на ВСС Йордан Стоев и е заявил, че има над 150 записа на политици, магистрати и членове на ВСС. Директорът на НСлС твърди, че с този запис главният прокурор е нарушил Конституцията и поиска срещу Иван Гешев да бъде образувано дисциплинарно производство.

Поканени за изслушване бяха и другите заместници на Гешев, тъй като Борислав Сарафов пише, че на тези думи са станали свидетели заместничките на Гешев Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Пламена Цветанова, както и прокурорите от ВКП Ваня Стефанова и Сийка Милева, градският прокурор Илиана Кирилова и началникът на кабинета на Гешев Габриела Ненкова. 

Въпросният запис беше пуснат пред медиите по време на брифинг на главния прокурор. В него Гешев и Стоев обсъждат оставката на обвинител №1 и осигуряване на гаранции за неговата сигурност и тази на семейството му.

Пред съдебните кадровици главният прокурор заяви, че не знае кой е направил записа, но гарантира, че не е той. Възможно било да не е регламентирано подслушване, възможно било да е регламентирано.

"Тук залогът е независимостта на съдебната власт. Ако някой не вижда организираната схема и бързане да се овладее прокуратурата като начало", обобщи Гешев, цитиран от "24 часа". Атанаска Дишева попита главния прокурор дали има 150 записа на магистрати, политици, членове на ВСС. Той отговори кратко: Не.

Тя го попита на кого е даден записа - негов сътрудник или служител на прокуратурата, защо е бил прехвърлен на нечий телефон, пуснал ли го е целия запис на оперативкта на 15 май, как са реагирали останалите на това, което са чули.

След оперативката Гешев пуснал записа и на шефове на три апелативни прокуратури, пуснал го и на други от прокуратурата, дал им и да си го презаписват. Всички били шокирани от чутото. На кого е предаден записа бил посочен от Гешев при даването на обясненията му. Служителят, която явно е жена, отворила плика, видяла флашка, чула записа на нея и познала гласа на Гешев. Той й казал да го прехвърли по най-бързия начин. А защо го е прехвърлила на телефона си, не можел да каже.