Бившият премиер Бойко Борисов реагира светкавично на оповестеното от премиера Кирил Петков по Барселонагейт. Минути след интервюто на премиера лидерът на ГЕРБ направи извънредно изявление в партийната централа, за да отрече всичко, изнесено в доклада на испанските власти, изпратен на МВР.

"Претоплят скандал, в който искат да ме забъркат. Много снимки имам в Испания. С много водещи политици. Пореден опит да бъдем шантажирани и дискредитирани.

Нито съм имал, нямам и няма да имам имот в Барселона. За снимка какво да направя - имам много снимки. Държах да кажа това. Ако имат такъв доклад, да го разсекретят и да доказват. Ако не, да се извиняват", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на специална пресконференция в централата на партията.

"Живея в Банкя, там където съм се родил, там където влачеха ковчези... Внушенията, които се правят, дори ми дават възможност да наема адвокат за да се защитавам", каза още Борисов.

"Само да напомня - стотици подслушвания, оказа се, че няма. Чудовищните обвинения, че сме подслушвали хора - оказва се лъжа. Трябваше да се извади нещо ново, но то се оказа претопленото старо", добави лидерът на ГЕРБ.

Той контраатакува управляващите с проблемите пред държавата в момента, като намекна, че с обвиненията по негов адрес имат за цел да отклонят вниманието.

"Защото засекретиха енергийната комисия, а там за секунди за източвани милиони. Ако беше прозрачно, медиите щяха да присъстват. Едното време са казвали - ако няма хляб, дайте им зрелища. Чудовищни са сметките за ток. Инфлацията отиде в небето, не можем да кажем колко е точно. Мрат по 100 човека на дена, първи по смъртност на света месеци наред. Още го нямаме Плана за възстановяване", каза Борисов.

"За радост преди малко Кирил Петков коментира въпросния доклад - не е ясен начинът, по който определени медии го получават. Петков каза, че единственото общо с моето име в доклада е, че ме има на снимка. Аз съм се снимал много пъти в Испания", допълни Борисов.

Само минути по-рано премиерът съобщи новината за доклада, който вече е изпратен на България от испанските власти.

"Докладът е изпратен от испанските власти към МВР. Докладът, който аз видях, имаше снимки на г-н Борисов. Испанските власти не го уличават директно, но казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера. Ако испанските власти са го открили това, американските власти са го открили /б.р. - по закона "Магнитски"/, а нашата прокуратура - не", коментира Петков. Той допълни, че в доклада за пране на пари са сложени снимките на Бойко Борисов като "потенциална свързаност".