Специализираната прокуратура прехвърля на Софийската градска прокуратура разследвания и преписки, които касаят евентуална съпричастност на висши длъжностни лица, министри, посочи в интервю за БТА прокурор Валентина Маджарова, бивш ръководител на Спецпрокуратурата. Тя обясни, че в седемдневен срок от днес всички разследвания и преписки на специализирания орган трябва да постъпят в компетентните прокуратури. Тази дейност е започнала по-рано, като над 800 дела трябва да бъдат преместени и разпределени на прокурори.

Това се налага, след като вчера влязоха в сила измененията в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура. Част от престъпленията от тяхна компетентност ще се разглеждат от Софийския градски съд и Софийската градска прокуратура, а другата част от окръжните съдилища и прокуратури в страната.

По повод проверките на Спецпрокуратурата срещу Делян Пеевски и Илко Желязков, във връзка с включването им в списъка "Магнитски" на САЩ, прокурор Маджарова каза, че те са прекратени съответно през март и април 2022 г.

Тя обясни, че на двамата им е направена ревизия от НАП, която не е установила данни за неправомерна дейност. Маджарова постави въпроса защо трябва прокуратурата да се счита виновна, за това че е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, при положение, че има друг орган, който не е подчинен на прокуратурата, който не е установил нередности.

По сигнала на ГЕРБ за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности по повод арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арандунова, прокурор Маджарова посочи, че тече разследване и делото ще се прехвърли в Софийската градска прокуратура.

Там се прехвърля и досъдебното производство по сигнал на "Инса ойл", свързан с вицепремиера в оставка Асен Василев.

Също така в градската прокуратура отива разследването по случая "Барселонагейт", както и това за изграждането на Националната детска болница в София.

На въпрос с кое дело се гордее най-много, във връзка със свършената работа и с резултата от работата на обвинителите, прокурор Маджарова отговори, че последните две години Спецпрокуратурата се е окомплектовала и е започнала да работи на изключително високи обороти. "Имаме предадени над 200 лица за корупционни практики. Само за 2021 г. предените на съда лица са 66", добави тя.

По думите ѝ наказателният процес е изключително тромав и делата не приключват толкова бързо, колкото на гражданите им се иска.

В отговор на въпрос дали тя или нейни колеги са усещали политически или друг натиск, във връзка с работата им, прокурор Маджарова отговори:"Ние сме непрекъснато под политически натиск, колегите ми са изключително психически стабилни хора". Тя обясни, че непрекият натискът се получава чрез говоренето по медиите, коментари и анализи от хора, които не познават казусите и са предубедени в конкретния случай. За това дали е имало пряк натиск, прокурор Маджарова каза, че "в специализираната прокуратура имаше охранявани магистрати".

Маджарова разказа още, че вчера се е провело последното съдебно заседание в Специализирания съд. Става въпрос за голяма наркогрупа, като на съд са предени повече от десет души.

Вчера Прокурорската колегия на ВСС преназначи Валентина Маджарова на работа в Окръжна прокуратура - София. Тя отбеляза, че от днес вече не се води на работа в Спецпрокуратурата, но в промените на Закона за съдебната власт има параграф, който я задължава да постъпи на ново работно място и да няма административни функции, но същевременно трябва да има в рамките на седем дни, докато се случи прехвърлянето на делата.