Организирана престъпна група за износ на стоки с двойна употреба от България към Русия в нарушение на наложените от ЕС санкции във връзка с войната в Украйна е била разкрита и неутрализирана вчера при съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата, съобщиха на брифинг от службите. В пресконференцията участваха заместник-главният прокурор Мария Павлова, главният секретар на МВР Живко Коцев, шефът на ДАНС Пламен Тончев и Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

Всички снимки вижте ТУК>>>

Спецакцията е проведена на територията на няколко областни града по досъдебно производство, образувано под надзора на Окръжната прокуратура в града под тепетата. 

По думите на прокурор Павлова един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив, което е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба на обща стойност около 4 млн. лева - бинокли, оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други, които са складирани в жилище.

"Там са преопаковани и подготвяни за износ от през аерогара София с крайна дестинация Руската Федерация", обясни Мария Павлова.

Заместник-главният прокурор добави, че дейността на групата е наблюдавана от службите за сигурност съвместно с партньорските служби. 

Снимка: МВР

"В началото на октомври по повод засечена дейност на членове на групата в прокуратурата на Република България е постъпил сигнал от ДАНС, на база на който е образувано незабавно досъдебно производство", обясни Павлова.

Снимка: МВР

Тя съобщи, че са задържани всички членове на престъпната група, като част от тях са арестувани на летище София при опит да напуснат страната с крайна точка на пътуване Русия. Извършени са обиски и претърсвания, разпити на свидетели, включително и пред съдия.

Задържани са 12 души, сред които петима чужденци, на които са повдигнати обвинения.

Снимка: МВР

Според нормативната уредба изделие или технология с двойна употреба се използват за граждански цели и не са предназначени за военна употреба, но потенциално биха могли да имат военно приложение, или да се използват за производство на военни изделия.

Снимка: МВР

"Търгували са с тези стоки и технологии, изнасяли са ги за военните действия в Украйна. Задържаните лица са 12 на брой, 5 от тях са чужди граждани. Трима от тях са руски граждани, един албански гражданин и един беларуски гражданин", уточни главният секретар на МВР Живко Коцев. 

Той съобщи, че при разследващите действия в София, Варна, Пловдив и Велико Търново са иззети множество доказателства , които са относими към престъпната дейност на лицата.

От своя страна директорът на ДАНС Пламен Тончев също обяви, че изнасяните стоки са използвани за военните действия в Украйна.

Снимка: МВР

"Тези изделия обаче не са предназначени за редовната руска армия, а за специалните части, които воюват на територията на Украйна. Като възможни крайни потребители в Руската федерация - това са елитните войски - 26-и отряд за специални предназначения, военноморската пехота, ГРУ, ЧВК "Вагнер" и други", добави той.

Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева добави, че законът предвижда наказание до 10 години "лишаване от свобода".