Неутрализирана е престъпна група за телефонни измами при международна полицейска операция под ръководството на Специализираната прокуратура вчера. Задържани са шестима души, сред които е и ръководителят на групата. Това съобщи на брифинг спецпрокурорът Валентина Маджарова.

Всички жертви на измамниците са в България, набелязвани са на случаен принцип. Измамите са извършвани с карти от Румъния, парите първо са превеждани чрез мулета в Румъния, а след това отново са били връщани в България.

Доказаната щета към момента е за над 150 хил. лв. Има осем души, които са пострадали от измамниците, но се събират данни и за други. Около 30 хил. лв. е най-голямата сума, взета чрез измама.

При операцията са били иззети над 100 SIM карти, 90 мобилни телефона, различни суми и златни накити. Престъпната група е действала от 2019 г. Трима от задържаните са заловени в Букурещ, а останалите - в Перник и София.

Прокуратурата ще поиска от съда шестимата да останат за постоянно в ареста.

Шефът на СДВР Георги Хаджиев коментира, че през 2019 г. на територията на столичната дирекция са регистрирани 200 телефонни измами, а през 2020 г. едва 17. Той отбеляза, че не само възрастни хора стават жертва на този вид престъпления и даде за пример случай, при който 11-годишно момиченце е било подведено, че помага на полицията и е хвърлило от дома си 3000 лева.

От полицията отново призовават гражданите да бъдат бдителни при случайни обаждания по телефона.

"Нека бъдат особено внимателни, да не се доверяват на случайни лица, които се обаждат по телефона. Полиция и прокуратура не работят по този начин. Да бъдат внимателни да търсят съдействие, да не се поддават на манипулациите, които им се прилагат", апелира главен комисар Николай Хаджиев, директор на Главна дирекция "Национална полиция".