29-годишният украински гражданин, обвиняем за катастрофата на Хаинбоаз, при която загинаха баба и дядо и двете им внучета, вече е с по-лека мярка за неотклонение - домашен арест. Това реши Апелативният съд в Пловдив, където защитата на чужденеца обжалва решението на Старозагорския окръжен съд, който го задържа под стража.

На 4 октомври в Прохода на Републиката, между град Гурково и село Пчелиново, при челен удар загинаха 57-годишният Николай, съпругата му Татяна и двете им внучета - Йоанна и Николай на 5 и на 15 години. По първоначални данин колата на украинеца е навлязла в насрещното движение и така се е стигнало до катастрофата, в която автомобилът на семейството изгоря напълно.

29-годишният Виктор е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. Ако бъде признат за виновен, наказанието е между 3 и 15 години лишаване от свобода.

Украинският е гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България. Той е инженер, има семейство и осеммесечно бебе. По информация на bTV от източник, пожелал анонимност, в нощта на фаталния инцидент той възнамерявал да пътува за Украйна при близките си.

Апелативните магистратите прецениха, че по делото има данни за обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършването на деянието в което е обвинен. Според тях обаче няма данни за опасност да се укрие, както и да извърши престъпление, тъй като е с чисто съдебно минало, постоянен адрес в България, и е трудово ангажиран.

Решението е окончателно.