В Червен бряг са задържани 6 лица - всички са служители на общината, включително и кметът, това обяви пред журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в Червен бряг.

Рано тази сутрин стана ясно, че кметът инж. Данаил Вълов е арестуван при спецакция. Жандармерия, екипи на ГДБОП и прокурори извършиха обиски в сградата на общината, личното жилище на кмета и неговата фирма.

"В хода на действията се претърсват обекти и жилища в Червен бряг. Досъдебното производство касае престъпление по служба. Има данни за извършени престъпления по служба от кмета на Червен бряг", посочи Гешев и уточни, че и към момента продължават действията по разследването.

"Може би утре ще бъде ясно спрямо кои лица, дали по отношение на кмета на Червен бряг или на други лица освен него ще бъдат повдигнати обвинения. Една от линиите на разследването е обществена поръчка за топъл обяд. Делото е започнало по сигнал на журналисти. Към момента няма да обяснявам подробности. Това се констатира по десетки дела, наблюдавани от Специализираната прокуратура повечето кметове са възложители на определени обществени поръчки. Накратко става въпрос за лобиране за определени фирми да спечелят обществени поръчки", коментира още зам. главният прокурор.

"Каква е целта- всеки може да се сети. Констатираме по десетките съдебни производства, че ситуацията е като с ТЕЛК и други държавни структури. Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Казвам го откровено и не визирам конкретния човек. Независимо в какъв цвят, от коя политическа партия са кметовете, в голямата си част ситуацията е една и съща. Става въпрос за масово нарушение на обществените поръчки, по които те са възложители. Далеч от мисълта съм, че това е в интерес на общината и на гражданите", категоричен бе Гешев.