Народното събрание отхвърли ветото на президента върху разпоредба от Закона за съдебната власт. Депутатите гласуваха за повторното приемане на промените със 149 гласа "за" и 66 "против".

Ветото бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Воля - българските родолюбци" и "Обединени патриоти" и двама от независимите народни представители. Против гласуваха депутатите от ПГ "БСП за България" и седем от независимите депутати.

С ветото се оспорва възможността изборните членове на Висшия съдебен съвет /ВСС/, след края на мандата им или при предсрочното им прекратяване по основателни причини да получават повишение т.е. да бъдат назначени в съдебната система на длъжност, с една степен по-висока от тази, която са заемали,преди да бъдат избрани във ВСС.

Върховният касационен съд атакува кариерните бонуси пред Конституционния съд с мотива, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Според Румен Радев и новата редакция в Закона продължава да противоречи на конституционните принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение.

Миналата седмица депутатите от правната комисия отхвърлиха президентското вето и повторно подкрепиха кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет.

В хода на дебата единствен изказване направи народният представител от "БСП за България" Крум Зарков, който заяви, че тази норма нарушава принципа на разделението на властите, приета е по процедура, която не отговаря на правилника за организацията и дейността на Народното събрание и е противоконституционна.

 

Само по този белег, ние не трябваше да приемаме кариерния бонус, допълни Зарков.