Случаят със задържания в Бургас либийски танкер "БАДР" навлезе в правен абсурд.

Изпълнителният лист за смяната на собствеността на либийския танкер "БАДР" е отменен с решение на Бургаския окръжен съд от април тази година, но в същото време по друго дело не са отменени действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев за продажбата му възоснова на договор за обезпечение на ипотека.

При това положение излиза, че корабът може да се продава, но в същото време не може според последното решение на магистратите от 24 април, коментираха юристи, предаде "24 часа".

Плавателният съд е арестуван на бургаското пристанище от 2 години след като компанията ДЗЗД "Булгаргеомин" има претенции да го придобие с твърдения за ипотека върху него. Претенциите й са към компанията "Либиън навигейтър" със седалище в Малта за вземания в размер на 9, 23 млн. долара, които Либия е дължала на държавната "Бургаргеомин" ЕАД преди да бъде приватизирана впоследствие от ДЗЗД. Според магистратите, чийто решение обаче не е оканчателно и може да се обжалва пред Апелативен съд, сдружението не било правен субект и искът му бил недопустим.

В края на миналата година танкерът смени името си на "БДИН" и вдигна флага на Панама след като преди това плаваше под либийски. Междувременно се появиха информации, че България връща танкера на Либия, но магистратите отрекоха.