Холандски съд осъди четирима души за зрелищен обир на диаманти на стойност 66 милиона евро на летище Схипхол в Амстердам, предаде Франс прес. Обирът бе извършен през 2005 г.

Заподозрените се дегизирали като служители на компания Ка Ел Ем. Те били въоръжени и откраднали диаманти и бижута от брониран автомобил. Обирът станал в затворена и обезопасена част на летището, в момент, в който диамантите трябвало да бъдат качени на самолет за Антверпен в Северна Белгия.

За обира бяха арестувани седем заподозрени в Холандия и Испания през януари 2017 г.

Двама мъже, които са били в колата, използвана от групата да избяга от местопрестъплението, съответно на 54 и на 44 години, получиха 7 и 6 години затвор. Бивш служител на Ка Ел Ем на име Рамазан Н., предоставил информация на групата за диамантите и помогнал за внасянето на оръжията на летището, беше осъден на 5 години. Четвърти заподозрян получи три и половина години затвор. Двама заподозрени бяха оневинени. Седмият заподозрян, смятан за "мозъка" на обира, почина неотдавна.

Голяма част от диамантите бяха открити след обира. Останалата част от бижутата все още се издирва. Обирът е смятан за един от най-големите обири на бижута в света.

Разследването бе белязано от обрат през 2013 г., когато заподозрян за други престъпления, казал в подслушван телефонен разговор нещо за обира на летището. Друг заподозрян също разказал за участието си в обира пред полицаи под прикритие.