Пациент с карцином на простата осъди пловдивската МБАЛ "Свети Мина" за 25 000 лв., след като се оказало, че е бил излъган, че туморът му е отстранен. За случая разказа пред в. "Сега" адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която представлява пострадалия по гражданското дело в съда. 

Искът на възрастния мъж е за 50 000 лв., но съдия Атанаска Букорещлиева от Окръжния съд в Пловдив оценява страданията му на 25 000 лв., "доколкото не се доказват трайни увреждания на общото състояние на ищеца или сериозни промени в психическото му здраве". Нейното решение не е обжалвано и вече е в сила. Болницата дължи обезщетението за лекарската грешка с лихвите от април 2019 г., когато е извършена операцията, до момента на плащането.

Възрастният мъж постъпва в болницата, за да бъде опериран от рак на простатата, въпреки че "Свети Мина" няма право да извършва операции на простата, защото не разполага с екипа, изискван от медицинския стандарт. Вместо да уведомят пациента, лекарите пристъпват към операцията като отчитат към здравната каса, че са оперирали чревна непроходимост, а при интервенцията са отстранили и простатната жлеза. Човекът е уведомен, че простатата е премахната и заедно с нея открития карцином. При тези данни, които били отразени и в епикризата, както и защото при предходни изследвания не са открити метастази във вътрешните органи, пациентът не предприел последващо лечение на заболяването.

По-късно обаче се разбира, че записаното в документацията не отговаря на истината. Простатната жлеза на пациента е била само частично изрязана, а ракът продължава да си се развива. След множество изследвания се оказва, че повторна операция не е възможна и пациентът преживява лъчелечение, като до края на живота си ще бъде и на хормонално лечение.

От болницата пледират, че не носят отговорност, а тя си е лична на лекарите, ако се установи по съответния ред, че със своите действия или бездействия са причинили вредата. В операцията участват трима хирурзи и анестезиолог. Твърдят още, че пациентът невярно и неправилно интерпретира фактите. Според болницата човекът е постъпил с диагноза "друга и неуточнена чревна непроходимост", за което е опериран и заедно с това е отстранена и простатата с тумора. А пред съда лекарите твърдят, че радикално са отстранили простатата на пациента, както изискват медицинските стандарти. Експертизата обаче доказва, че това не е така и съдът не дава вяра на показанията на медиците.

Магистратите постановяват, че лечебното заведение трябва да плати обезщетението за претърпените от пациента болки и страдания, причинени от противоправното поведение на лекарите - извършване на операция при нарушаване на медицинските стандарти и предоставяне на невярна информация за проведеното лечение. Тъй като онкоболният не е получил качествено лечение навреме, то е прогресирало и се е стигнало до тежко лъчелечение.