Ученикът от Пловдив, който преди три години беше задържан и обвинен в тероризъм заради данни, че е бил вербуван от "Ислямска държава", не е терорист. Това реши Софийският градски съд (СГС), който оправда тийнейджъра по това най-тежко обвинение, за което той като непълнолетен можеше да получи наказание от 2 до 8 години затвор, съобщава News.lex.bg.

Съдът призна момчето за виновно само за държането на взривни и пиротехнически вещества, които бяха открити на тавана на дома му, след като родителите му сами подадоха сигнал в ДАНС. За това пълнолетният вече младеж е осъден само на пробация, като в продължение на една година трябва всяка седмица да се регистрира два пъти на настоящ адрес и да се среща периодично с пробационен служител.

Той обаче трябва да плати и разноските, направени по време на разследването и в съдебната фаза на процеса, които са за над 21 000 лева. Присъдата не е окончателна и младежът може да я обжалва пред Софийския апелативен съд.

До нея се стигна, след като преди една година Специализираният наказателен съд осъди момчето условно на 6 месеца затвор, като призна вината му по обвинението в тероризъм, но му наложи под минималното наказание. Прокуратурата не протестира присъдата, но делото стигна до апелативния спецсъд след жалба на подсъдимия и втората инстанция я отмени. 

Непълнолетният през 2019 г. ученик от елитна пловдивска гимназия беше обвинен, че от началото на годината до 5 юни сглобявал и съхранявал самоделни бомби и пиротехника, за да създаде смут и страх сред населението.

Според разследващите ученикът бил вербуван от "Ислямска държава" през социалните мрежи и бил поканен да влезе в секретен чат на терористичната организация и в канали, където гледал клипове с атентати. В дома му беше открито и знаме на "Ислямска държава". Баща му обаче разбрал за контактите на момчето и подал сигнал в ДАНС.

От прокуратурата обясниха тогава, че младежът е контактувал с арабин в Северна Африка, който е имал задача да го убеди първоначално да приеме исляма. 

Заради навременната реакция на родителите връзката на момчето с терористите беше прекратена, а след това и специализираните съдилища прецениха, че не е нужно младежът да бъде оставен в ареста и с него започнаха работа експерти от Детска педагогическа стая.