Ученикът от Пловдив, който бе задържан по подозрение, че е бил вербуван от "Ислямска държава", не е терорист, заяви главният прокурор Сотир Цацаров за 16-годишния младеж, който беше обвинен за това, че е подготвял бомба в дома си.

Днес той беше окончателно оставен на свобода от Спецсъда под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая, вместо в ареста, както настояваше прокуратурата.

Въпреки че не го считат за терорист, разследващите не знаели до къде може да стигне и затова предпочели да действат и да предотвратят по-тежки последствия, обясни Цацаров, цитиран от Медиапул.

"Това не е терорист. Но това е класически пример за това, което само сме чели, само коментираме, което си мислим, че тук у нас не може да се случи", каза той.

Вербовчикът от "Ислямска държава" бил с арабски призход и се намира в страна от Северна Африка, каза още главният прокурор, но не уточни коя. Според него към момента няма възможност този човек да бъде задържан. Вербовката на ученика е започнала безобидно, обясни Цацаров. Първоначалните разговори са били само за традиционния ислям. След като момчето решило да приеме религията, се преминало към обяснения, че всеки истински мюсюлманин трябва да убие поне един "неверник".

На младежа са показвани клипове с обезглавявания, на които той първоначално реагирал с отвращение.

"Стига се до един момент, в който облъчваният или адресатът на цялата тази религиозна агитация решава, че дори самостоятелно ще приеме исляма. Оттам насетне следва какво е задължението на всеки истински мюсюлманин и то градира от това да твори добро всеки ден до това да унищожава неверниците. След това започва изпращането на клиповете, след това следва изпращането на послания, които са свързани с това, че един истински мюсюлманин трябва в живота си да унищожи поне един неверник и следват инструкции, които са довели до това, което е намерено в дома му", обясни Цацаров.

"Въпросът е ще издържи ли детската психика на тези инструкции. Тази смес с пирони, иди я постави някъде", каза Цацаров.

Според него службите не са пропуснали шанс да стигнат до вербовчика, а са имали шанса да предотвратят престъпление, което и са направили.

"Като казвам не е терорист, аз казвам следното - той не би тръгнал да осъществява терористични актове с пълното съзнание, с което едно лице като например задържан терорист. Но ние не знаем каква би била следващата стъпка, каква би била следващата инструкция, защото първата е била ценностите и исляма, после градират до това, че трябва да унищожиш поне един неверник, после градират до това как би могъл да го осъществиш. Въпросът е какъв би бил неговият отговор на последното искане", заяви Цацаров.

Въпреки че не счита младежа за завършен терорист, той заяви, че подкрепя наблюдаващите прокурори, които искат постоянен арест за него. Според тях младежът е опасен и е добре да бъде изолиран, за да работят с него специалисти.

"Считаме, че е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани", заяви по-рано говорителят спецпрокуратурата Сийка Милева. 

Според разследващите в жилището му са открити взривни материали и части за бомба, сред тях и пирони, които се използват, за да има взривът максимални поражения.

"Намерени са взривни вещества и взривни устройства по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на българската държава. Това не е било известно на никого, нито дори на родителите". 

Съдът обаче отхвърли искането на държавното обвинение. Решението е окончателно. 

Срещу 16-годишния със сигурност ще има дело, даде да се разбере Цацаров. Той обясни, че в случая не може да се приложи и разпоредбата от НК за незначителност на престъплението.

"Вярвам, че всички особености и на възрастта, и на целите, и на конкретния случай ще бъдат отчетени", заяви Цацаров