Намерени са сериозни комуникации, съдържащи информация, че ученикът от Пловдив е подготвял терористичен акт, както и видеоклипове изпращани към вербовчика в тази насока. Това каза в изявления пред медиите от името на Специализираната прокуратура говорителят на институцията Сийка Милева по случая със задържания за тероризъм в Пловдив 16-годишен ученик.

По думите й, на кадрите, които момчето е изпращало на вербовчика, се вижда как то приготвя взривни вещества за бомби.

Предстои Апелативният специализиран съд да прецени днес каква мярка за неотклонение да наложи на непълнолетното момче. Заседанието ще протече при закрити врата.

Милева обясни, че мнението на обвинението, че детето е жертва на радикализация остава валидно.

"От друга страна обаче стоят интересите на българските граждани. Намерени са взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия несъпоставими с нито един казус от новата история на България", каза говорителят на Спецпрокуратурата и уточни, че родителите на момчето не са знаели какво има на тавана в дома им.

Милева отбеляза, че информацията за радикализацията на момчето не е подадена от родителите, но те са оказали огромна помощ на разследващите.

Говорителят на Спецпрокуратурата допълни, че държавното обвинение ще настоява непълнолетният да бъде задържан под стража, за да бъде изолиран в специална среда и с него да работят психолози и психиатри. Оттук нататък отговорността е на съда, каза Милева и не се съгласи с медийни публикации против прокуратурата и службите за сигурност.

Сийка Милева отбеляза, че искането за постоянна мярка е, защото според прокуратурата продължава да е налице реална опасност за сигурността на огромен брой граждани.