Окръжната прокуратура в Хасково оневини ирански шофьор, внесъл у нас близо 300 кг хероин на стойност над 26 милиона лева. Мотивът - не знаел какво превозва, съобщи bTV.

Единствен задържан по делото остава турски гражданин, който разговарял няколко пъти с иранеца по телефона преди доставката на дрогата.

Трафикът на наркотика от Техеран към Пловдив е засечен преди година на българската митница. Хероинът е открит в машина за боядисване в камиона на шофьора Саид Хасан Рамазани.

Сега от основен обвиняем той е изцяло оневинен. Още през август прокурорът го е пуснал от ареста под гаранция от 5000 лв., с което е изненадал дори адвокатът му.

Веднага с излизането от ареста обвиняемият заминава за Иран, а сега говори пред bTV през смартфона на адвоката.

"Единствено изпращачът и получателят могат да бъдат виновни, защото са се договорили. Ние няма как да бъдем виновни, защото ни поръчват, товарим и си вършим работата", разказа той.

Властите в Иран са задържали изпращача на машината с дрогата, но отразеният по документи получател у нас се издирва.

На срещата с шофьора е арестуван турски гражданин, който е уговарял по телефона приемането на машината. Без да познава шофьорът и стоката, той бил помолен да му се обади с мотива, че турският му е по-добър, твърди адвокатът му.

След въпроси на bTV от прокуратурата съобщиха, че внасят обвинителен акт срещу турчина и липсващия получател на машината Неждет Арслан, a прекратяват разследването срещу иранеца заради липса на умисъл.