Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа 34-годишен мъж за повреждане на кислородно-подаваща инсталация на Университетската болница "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, информират от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. Инцидентът е станал на 20 ноември, тази година.

Мъжът е смачкал умишлено медна проводна тръба за кислород, от която е изтекло неустановено към момента количество кислород. Извършено е престъпление по чл. 216 ал. 5 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс.

По първоначални данни Ж.И. забелязал, че по стена на сградата на болницата е закрепена медна тръба, която решил да открадне. Хванал я с ръце и започнал да я дърпа и огъва, като така предизвикал повреда на кислородно-подаващата инсталация на болницата. Подаден е сигнал в полицията. Тръбата е била част от инсталация за кислород към Онкологичното отделение на болницата. Подаването на кислород не е било прекъснато, само налягането е спаднало, като е нямало пряка опасност за болните. Повредата е била отстранена.

Обвиняемият Ж.И. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес Районната прокуратура-Стара Загора е внесла искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него. Той е бил осъждан и преди, уточняват от пресцентъра на прокуратурата.