Ние сме една от последните институции, които са стабилни в момента, последната преграда между гражданите и престъпността и беззаконието, последният страж на законността и демокрацията в страната, каза главният прокурор Иван Гешев при откриването на Общото събрание на следователите. Те избират свой представител за новия състав на Висшия съдебен съвет.

Всички заедно преживяхме законодателни експерименти, които наричаха реформи. Те целяха закриване на следствието. Резултатът от тези експерименти беше проблеми за правосъдието и гражданите. Тази щети бяха малки, защото цялата правосъдна система продължаваше да работи, въпреки изкуствените трудности, посочи главният прокурор.

По думите му пред новия член на ВСС ще стои задачата за защитата и независимостта на всеки следовател, защото в момента е ясно, че интересите на всички прокурори и следователи съвпадат, а оттам - и с интересите на хората за справедливост.

Доскоро смятах, че думите като "правова държава" и "разделение на властите" са клишета, но в последните две години това са ценности върху които се гради държавата, защото има опасност да рухне сградата на демокрацията, посочи още Иван Гешев.

Общото събрание на следователите избира представител за новия състав на Висшия съдебен съвет. Мандатът на сегашния състав изтича през есента.

Право на участие в Общото събрание на следователите имат 435 души, като 396 от тях са заявили електронно гласуване. Общото събрание ще се проведе в две последователни съботи. Днес е изслушването на кандидатите, а следващата събота е гласуването.

Кандидатите са трима - Бойко Атанасов от следствения отдел на градската прокуратура, Петко Петков от националното следствие и колегата му Наталия Стаменова.

Съдебната власт не може да остане без Висш съдебен съвет (ВСС). Това е все едно страната да остане без правителство, без бюджет и без управление, каза пред медиите заместник главният прокурор Борислав Сарафов в коментар на все още незапочналата процедура по избор на членове на ВСС от парламентарната квота.

Такава ситуация би била безпрецедентна, посочи той.

Според него Висш съдебен съвет трябва да има. А дали ще е изцяло нов или сегашният ще продължи да работи и след изтичането на мандата, ще е решение, което може да вземе вероятно Конституционният съд, смята заместник главният прокурор. По думите му при изтичащи мандати на ръководни постове в съдебната система решения ще взема онзи състав на ВСС, който е конституиран и работи.

Все повече са органите и длъжностите в страната, които работят след изтичане на мандата им - Инспекторатът на ВСС, Сметната палата, гуверньорът на БНБ и вероятно други, посочи Сарафов.

Следователите ще направим своя избор и се надявам да излъчим най-достойния магистрат за член на ВСС, коментира Сарафов пред медиите. По-рано днес той откри общото събрание на следователите, които изслушват кандидати за членове на съвета.