Броени дни, след като Любомир Крумов, известен и като Любо Гъзара, беше оправдан за смъртен случай след спор за силен клаксон в центъра на столицата, Софийска градска прокуратура обяви, че ще иска ново съдебно следствие с разпит на свидетели и експертизи в Апелативния съд.

Ето какво обявиха от СГП днес на своя сайт:

"Софийска градска прокуратура внесе протест срещу оправдателна присъда, постановена спрямо 37-годишния Л.К., привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления по чл. 124, ал. 1 и по чл. 131, ал. 1, вр. чл. 130, ал. 1 от НК.

Делото срещу подсъдимия Л.К. започна през м. ноември 2016 г. след инцидент пред заведение на ул. "Княз Борис I" в столицата. Той бил предаден на съд за умишлено предизвикан от него побой над две лица. Единият от пострадалите - К.П., получил контузия на главния мозък, травматичен кръвоизлив, контузия и хематом в тименно-тилната област на главата и линейно счупване на лявата теменна кост на черепа. Вследствие на тези травматични увреждания мъжът починал няколко дни по-късно. На Ц.М. - другото пострадало лице, подсъдимият Л.К. нанесъл удари с ръце, крак и стол в областта на лицето и лявата ръка, причинявайки му подкожен хематом и кръвонасядания.

Престъпните деяния са били извършени от подсъдимия по хулигански подбуди - осъществени на публично място, при демонстрация на безнаказаност и пренебрежение на установените обществени правила и ред, телесната неприкосновеност и достойнството на отделната личност.

По наказателното производство срещу Л.К. са били събрани множество доказателства за виновността му, както и за авторството на деянието. Проведени са били множество разпити на свидетели, направени са били и експертизи.

Пет години по-късно, в края на съдебното следствие, защитата на подсъдимия представи ново доказателство, оневиняващо Л.К. - видеозапис от футболна среща, с твърдението, че подсъдимият не се е намирал на местопрестъплението и не е извършил деянията, в които е обвинен.

При произнасянето съдът взе предвид това обстоятелство и оправда Л.К. по повдигнатите му обвинения.

Прокуратурата не споделя изводите на съда, като освен внесения протест срещу първоинстанционната присъда, ще настоява за ново въззивно следствие в съдебното производство. Следва да се установят обстоятелствата относно показанията на свидетелите, които в хода на съдебното производство са се отказали от първоначално направените от тях такива. Налице са множество противоречия, в това число между твърденията на различни свидетели по делото. СГП ще направи искане и за повторна видеотехническа експертиза на видеозаписа, установяваща неговата автентичност", обявиха от държавното обвинение.

Крумов е арестуван няколко пъти в последните години - за обир на 2 милиона лева от голям хипермаркет, като член на престъпната банда банкови обирджии от "Люлин", ученици на разстреляния през 2008-а Йордан Цонков-Джиджи, но никога не стига до осъдителна присъда, припомня "24 часа".