Специализираната прокуратура предаде на съд бившия кмет на Костенец Радостин Радев за подкуп и незаконно държане на боеприпаси.

От държавното обвинение информират, че деянието е свързано със спечелена обществена поръчка, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

В периода от февруари до 14 юни 2019 г. Радев, в съучастие с бизнесмен, предложил подкуп от 30 000 лева на общински съветник, за да осигури приемането на решение по изпълнението на обществената поръчка. Става дума за подписването на запис на заповед от името на общината и в полза на Държавен фонд "Земеделие" за 50-процентово авансово финансиране на изпълнителя по проекта за обновяване на материалната база на местното училище "Св. Св. Кирил и Методий". С това общината поемала отговорност по изпълнението на проекта на обща стойност 1 148 977,17 лева.

Кметът бил в конфликт с много от общинските съветници и не очаквал необходимата подкрепа за решението, а бизнесменът-строител не разполагал със средства за започване на работа и поел ангажимент да осигури въпросните 30 000 лева. Тъй като не могъл да осигури и тях, издал от свое име запис на заповед за сумата в полза на общинския съветник, съобщават още от прокуратурата.

На бившия кмет на Костенец е повдигнато и обвинение държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие в служебната му каса без надлежно разрешение.