Окръжната прокуратура в Монтана повдигна обвинения на четирима мъже за причиняване на смъртта на 47-годишния мъж при масов бой в Лом на 9 август, съобщиха от държавното обвинение.

Малко след полунощ на 9 август на тел.112 е подаден сигнал за масов бой в кв. "Младеново" в крайдунавския град. В дома на 47-годишния Горан Ю. нахлуват група мъже, въоръжени с брадви, бухалки и тръби. Те пребиват мъжа, съпругата му и други членове на семейството. 47-годишният Горан е транспортиран в болницата с разкъсан далак, но въпреки усилията на лекарите умира. Неговият баща също е настанен на лечение в МБАЛ-Лом, с данни за счупени ребра, оказана е медицинска помощ и на други участници в сбиването, след което са освободени.

Според потърпевшото семейство конфликтът между двете ромски фамилии е възникнал дни преди това в местна дискотека. С искане за справедливост близките им вчера блокираха пътя между Лом и Монтана за часове.

В хода на събиране на доказателства е извършен оглед на местопроизшествието, проведени са разпити на свидетели, уточняват от прокуратурата.

В качеството на обвиняеми са привлечени четирима мъже. Те са обвинени, че в съучастие като извършители са причинили смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда. За това престъпление законът предвижда наказание от 3 до 12 години "лишаване от свобода".

С постановление на прокурор в Окръжна прокуратура-Монтана те са задържани за срок до 72 час. Предстои да бъде внесено в съда искане за мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите.