Варненския апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение "задържане под стража" на 41-годишния Борислав Николов, който в края на февруари беше задържан и обвинен в зверското убийство на 40-годишната си съпруга Кремена. Жената бе пребита почти до смърт и оставена в безпомощно състояние, а по-късно издъхна.

Апелативните магистрати потвърдиха като законосъобразно и обосновано определението на Окръжния съд от миналата сидмица, с което е била оставена без уважение молбата на Николов за изменение в по-лека на мярката му за неотклонение.

Варненецът е обвиняем за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. 

Борислав и Кремена имали проблеми, довели до решение за разтрогване на брака, а първото дело било насрочено за 26 февруари. Два дни преди това, скандал за имущество, което мъжът искал да изнесе от общия им дом, прерастнал в побой над 40-годишната жена. Борислав твърди, че е ударил само три шамара на жена си, повикал майка си, за да му помогне с багажа и двамата напуснали жилището, като оставили сама пребитата жена.

В хода на първоначалните следствени действия бил разпитан и хазаинът, на когото Кремена се оплакала, непосредстено след побоя. На следващия ден майката на убитата подала сигнал в Първо РУ на МВР – Варна. Униформените влезли в заключеното жилище през балкона и открили тялото на жената. Експерти установили, че масивен кръвоизлив в мозъка е причината за смъртта на съпругата. Установени били и множество кръвонасядания по кожата на лицето и по тялото на 40-годишната Кремена.

Днес въззивната апелативна инстанция отново съобрази събраните в хода на разследването доказателства и намери, че няма основания за измение на вече взетата процесуална мярка за принуда. Събраните до момента материали обосновават подозрението, че обвиняемият е съпричастен към смъртта на съпругата си. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна. И този съд споделя изводите на първата съдебна инстанция, че е реална опасността Борислав да се укрие или да извърши престъпление.

По делото са налични протоколи за предупреждение по закона на МВР, с които органите на реда са правили опити да възпират агресията на обвиняемия спрямо жена му, която от своя страна е подавала, а след това оттегляла жалбите си в полицията за насилие, упражнено спрямо нея от съпруга й.

Определението, с което Апелативният съд във Варна потвърди най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“, определена спрямо Борислав Николов не подлежи на обжалване.

41-годишният мъж ще остане в следствения арест до началото на делото.