Бившият кмет на Белово Веселин Найденов осъди прокуратурата да му плати 100 000 лева за причинени неимуществени вреди - продължило повече от десет години наказателно производство срещу нещо. Решението е на Окръжния съд в Пазарджик, съобщава пресслужбата на съда.

В периода от 20 юни 2003 г. до 15 януари 2014 г. срещу Найденов са поддържани обвинения в извършване на тежки умишлени престъпления по служба в качеството му на кмет на Белово. За това време в Пазарджишкия окръжен съд са образувани общо шест наказателни дела от общ характер. Три пъти делото е било прекратявано и връщано на Окръжна прокуратура - Пазарджик за отстраняване на съществени нарушения, три пъти делото е било връщано от Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане от друг състав на съда.

След постъпили отводи на всички съдии, то е изпратено за разглеждане от Окръжен съд - Пловдив, а присъдата отново е отменена и върната на Окръжна прокуратура - Пазарджик за доразследване.

След внасянето на обвинителния акт срещу бившия кмет на Белово за осми път, Окръжен съд - Пазарджик изпраща делото на Върховния касационен съд за определяне на компетентен съд.

Окръжният съд в Благоевград прекратява наказателното производство и го връща на пазарджишкия съд за доразследване. Следственото дело е прекратено през 2013 г., поради това, че престъпленията не са извършени от Веселин Найденов и деянията не са престъпление.

Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.