Германия ще трябва да възприеме свой подход към имиграцията, ако не съумее да се договори с другите страни от ЕС за връщането на мигранти. Това заявява германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в интервю за сп. "Шпигел", извадки от което са публикувани днес и са цитирани от Ройтерс.

Преди дни Зеехофер заплаши, че ще подаде оставка, ако не се реши проблема с бежанците. Това застраши целостта на правителството на Меркел и предизвика извънредна среща на лидерите в коалицията. На нея Зеехофер се отказа от оставката, но настоя в близко време въпросът да бъде решен.

Лидерът на баварските консерватори Зеехофер заплашва, че ако Германия не сключи обещаните споразумения с други държави от съюза, той ще предприеме едностранни действия. "Няма да бъде добра стратегия да се допуска, че няма да има двустранни споразумения", казва той. "Тогава ще трябва да се върнем към плана да връщаме хората на границата", подчертава министърът.

Новото втвърдяване на тона от страна на Зеехофер идва ден след като социалдемократите - третата партия в разклатената коалиция на канцлера Ангела Меркел - дадоха съгласието си за споразумението по миграцията от срещата на върха на ЕС миналия месец.

Зеехофер, чийто Християнсоциален съюз (ХСС) от десетилетия е в партньорство с Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, бе вчера във Виена, за да обсъди с австрийския канцлер Себастиан Курц въпроса за споразуменията за връщане на мигранти. Немски медии твърдят, че Зеехофер се надява да издейства споразумение за връщането в Италия на мигрантите, регистрирали се първо там като кандидати за убежище в ЕС, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че Зеехофер се стреми да укрепи позициите на своята партия преди регионалните избори през октомври, на които ХСС ще срещне като конкурент антиимигрантската "Алтернатива за Германия".