Германският канцлер Ангела Меркел приветства постигнатото късно снощи в Берлин споразумение с баварските си съюзници по спорния въпрос за миграцията, съобщиха световните агенции.

"След трудни дни и тежки преговори днес смятам, че сме намерили добър компромис", заяви пред журналисти Меркел след последен опит за помирение с вътрешния министър Хорст Зеехофер.

В неделя той заплаши да подаде оставка, ако не бъде намерен компромис с канцлера, но в крайна сметка промени намерението си и предложи последен опит за преговори.

По същество в спора между двамата става въпрос за това дали бежанци, които вече са били регистрирани в други страни от ЕС, да бъдат допускани в Германия или не. Зеехофер е за това бежанците да бъдат връщани още от границата. Меркел е против. Той настоява за национално решение, а тя - за европейско, обобщи Дойче веле.

Канцлерът се аргументира, че подобни едностранни решения ще създадат проблеми със съседите на Германия и ще подкопаят солидарността в Европейския съюз.

След преговорите Меркел каза, че постигнатият компромис между нейния Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) на Зеехофер ще гарантира принципа на свободно движение в ЕС, едновременно позволявайки на Германия да вземе "национални мерки" за ограничаване на наплива на мигранти.

Споразумението предвижда:

  • занапред търсещите убежище, пристигащи в Германия, но вече регистрирани в друга страна от ЕС, ще бъдат настанявани в т.нар. транзитни центрове на германско-австрийската граница, а няма да бъдат разпределяни в центрове из цялата страна.
  • след проучване на техните досиета мигрантите ще бъдат връщани в страните, от където са дошли, и там, където вече са се регистрирали. Депортирането обаче трябва да се организира в рамките на споразумения, сключени със съответните страни.

"По този начин духът на партньорството в Европейския съюз е съхранен, и в същото време това е важна стъпка за урегулиране и контролиране на вторичната миграция", отбеляза Меркел.

Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер уточни, че депортациите ще бъдат извършвани не "в ущърб на трети страни", а само на основата на договорености.

Връщането там, където са се регистрирали, да става на доброволна основа - за това се се споразумяха пред дни лидерите на ЕС.

"След интензивни преговори постигнахме споразумение по мерките за намаляване на нелегалната имиграция по границата между Германия и Австрия", заяви на свой ред Зеехофер.

"Това много твърдо споразумение, което отговаря на моите идеи, ми позволява да продължа да ръководя федералното министерство на вътрешните работи", добави Зеехофер.

Третият партньор в правителствената коалиция, Социалдемократическата партия, трябва обаче също да каже дали приема условията на това споразумение. Вчера ГСДП обяви, че подкрепя позицията на канцлера Меркел.