Това предадоха Ройтерс и БТА. Малко по-късно италианският вътрешен министър Доменико (Марко) Минити, потвърди, че Анис Амри е бил убит от полицията в Милано.

Джихадистът е бил спрян около 3.30 ч. тази сутрин (4.30 ч. българско време) при рутинна проверка. Преди това обаче италианската полиция е получила информация, че той може да е в района.

"Няма никакво съмнение, че Амри е бил убит", подчерта Минити на извънредна пресконференция.

Самоличността на 24-годишния тунизиец е била потвърдена по пръстови отпечатъци, заяви италиански полицейски източник, цитиран от Ройтерс.

Италианският вестник "Република", цитиран от "Велт" съобщи подробности за инцидента в предградието Сесто Сан Джовани северно от Милано.

Пристигнал от Франция

През нощта в четвъртък срещу петък двама полицаи помолили Амри да покаже документите си. Той извадил от раницата си пистолет 22-ри калибър и открил огън по тях.

С оръжие от такъв калибър бе убит полякът, докарал в Берлин камиона, който Амри отвлече и засили сред веселящите се хора на коледен базар.

Стреляйки, терористът извикал "Аллах акбар" ("Велик е Аллах").

Единият полицай бил ранен в рамото. Той е откаран в болница.

Куршум, изстрелян от шофьора на патрулната кола е ранил смъртоносно Амри.

В раницата на тунизиеца е открит билет за влак от Франция според италианския вестник "Стампа".

Предполага се, че ислямисткият убиец току-що е бил пристигнал от там. Кварталът Сесто Сан Джовани се намира в близост до гара.

Международна заповед за арест на Амри беше издадена в средата на седмицата и всички полиции и спецслужби в Европа бяха на крак.

Италианските антитерористични служби са поели случая.

Полицай в изпитателен срок гръмнал терориста

Полицаят, застрелял Анис Амри, е на 26 г. и е от Катания, съобщиха италианските медии, цитирани от "24 часа". Сицилианецът Лука Ската бил пратен на работа в полицейския участък в Сесто Сан Джовани само преди няколко месеца. Това бил неговият пробен период в полицията.

Ската е завършил инженерство в Университета на Катания.

В нощта на 22 срещу 23 декември Лука Ската имал дежурство в участъка, когато един мъж, както после ще стане ясно – Анис Амри, открил огън по 36-годишния му колега Кристиан Моро.

Лука не се поколебал за миг и стрелял веднага срещу Амри.

Днес министър Минити определи постъпката на двамата полицаи като „изключителна“. Лука Ската получи и хиляди благодарности от непознати италианци в профила си във Фейсбук.

* * *
До тази сутрин германската полиция и следствени органи предполагаха, че 24-годишния Амри още не е напуснал Берлин.

Той бе заподозрян, че е отвлякъл камион, с който се вряза в множество хора на коледен базар в германската столица. 12 души загинаха в това терористично нападение в понеделник, много бяха ранени, някои тежко.