Партия ВМРО-ДПМНЕ заяви в петък, два дни след предсрочните парламентарни избори в Северна Македония, че ще иска ръчно преброяване на гласовете заради големия брой невалидни бюлетини, предаде Танюг, на която се позова БТА.

Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски каза, че обявеният брой от 30 000 невалидни бюлетини е необичаен за избирателна активност от 50,8 процента, или малко повече от 900 000 граждани, които са гласували в сряда.

"Голям брой от тези бюлетини са гласове за ВМРО-ДПМНЕ, които сега се смятат като невалидни. Това означава анулиране на волята на гражданите. Затова ние като политическа партия ще искаме ръчно преброяване на гласовете", каза Арсовски, цитиран от портала Плусинфо.

Той добави, че въпреки "фалшификациите и масовото подкупване" от страна на управляващата досега партия СДСМ и на нейния лидер Зоран Заев ВМРО-ДПМНЕ е победила в 41 общини, а СДСМ - само в двайсетина. Това по думите на Арсовски значи, че ВМРО-ДПМНЕ остава най-силната партия в страната.

Държавната избирателна комисия съобщи, че СДСМ печели 46 мандата в парламента, а ВМРО-ДПМНЕ - 44.

Лидерът на партия Левица Димитър Апасиев също заяви, че са им откраднати гласове и че трябва да имат повече мандати, а не два, както съобщи комисията.