Гражданите на Северна Македония гласуват днес на десети по ред парламентарни избори от обявяването на независимост на страната, които са и пети предсрочни избори. Вотът е решаващ за европейското бъдеще на страната.

За пръв път заради коронавируса изборите започнаха два дни предварително. В понеделник гласуваха болните от Covid-19 и хората в самоизолация, а вчера затворниците, хронично болните и хората от старческите домове.

Урните от гласуването на тези категории граждани ще останат запечатани до края на вота в сряда.

Северна Македония се управлява от служебно правителство от януари, когато премиерът Зоран Заев подаде оставка, след като Европейският съюз отново пропусна да определи дата за преговори със страната. Предсрочните парламентарни избори първоначално бяха насрочени на 12 април, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус. За пръв път избирателите гласуват в работен ден.

В изборите ще участват 15 коалиции и политически партии. Право на глас имат 1 814 263 граждани, записани в избирателния списък, включително тези, които днес навършват 18 години.

Според последните проучвания на общественото мнение двете основни партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ имат почти равни шансове. Изборът ще е ключов - социалдемократите на Зоран Заев, чието управление донесе членство в НАТО и договорите с България и Гърция или националистите от ВМРО-ДПМНЕ, които твърдят че Северна Македония е загубила своя облик.

За днешните парламентарни избори в страната са подготвени 3390 избирателни секции, които ще бъдат отворени от 7 до 19 часа местно време.